Het derde deel uit de serie gaat over een jongen die een ridder moet worden. Net zoals zijn vader en grootvader. Maar de jongen wil liever de paarden verzorgen en zijn sokken binnenstebuiten dragen. Zal de jongen zijn eigen weg durven te volgen? Over hooggevoeligheid en eigen keuzes durven maken.

Dit boek helpt jonge kinderen die hooggevoelig zijn en zich daardoor anders voelen. Het laat ze inzien dat ze bijzonder zijn en veel kracht hebben, dat ze zichzelf mogen zijn en hun eigen keuzes mogen maken.


"Uiteindelijk had hij zijn harnas aan. Hij voelde de hardheid en kou van het ijzer door zijn hemd heen. Zijn benen voelden zo zwaar, alsof ze niet meer van hem waren. De ijzeren handschoenen maakten piepende geluiden toen hij met veel moeite zijn handen bewoog."Thea: mijn zoon Max is altijd al een gevoelige jongen geweest. Anders dan de andere jongens in zijn klas. Het boek heeft hem echt geholpen om zichzelf te accepteren zoals hij is. Hij kon, wanneer hij iets lastig vond, echt door de kamer roepen: ’Ja maar mam, ik ben de ridder met het jeukende harnas.’ Dat hielp ons ook bij het rekening houden met hem.


Pascal: Geweldig boek! Mijn dochter (7) wilde als ridder verkleed naar school met carnaval. Ik begreep er niets van. Zo’n gevoelig meisje, stil, op zichzelf, dromerig. Gelukkig hadden we nog een plastic harnas en helm van haar broer. Toen ik haar vroeg waarom ze ervoor koos om als ridder naar het carnavalsfeest te gaan, zei ze: ‘pap, ik ben geen echte ridder, ik ben de ridder met het jeukende harnas’.
Dit boek is met name geschikt voor: kinderen tot 10 jaar, ouders,  leerkrachten van basisscholen, kindercoaches, pedagogisch hulpverleners en begeleiders van naschoolse opvang